Uke 12: Unntakstilstand, Korona på blockchain og travelt hos Revolut

Unntakstilstand i alle bransjer ● Forsikring mot pandemi? ● Blockchain for Korona og digitale valutaer ● Travelt hos Revolut

Den siste uken har som de foregående vært påvirket av Korona-krisen. Børsene har vært ekstremt volatile blant annet på grunn av usikkerhet rundt fremtidig inntjening. Vi har i løpet av de to siste ukene opplevd de største intradagfallene siden den forrige finanskrisen. Dette skaper stor usikkerhet og finansieringsutfordringer for mange bedrifter. Holberg-fondene har en fin forklaring om hvorfor nøkkelordet i denne situasjonen er likviditet. Andre mener dette minner mer om andre verdenskrig.

Unntakstilstand

Vi står midt i en unntakstilstand. Bedrifter over hele landet har hjemmekontor eller permitterer over en lav sko og regjeringen tilbyr låne- og garantiordninger på minst 100 milliarder kroner. Allikevel mener både professorer og næringsliv at virkemidlene som hittil er lansert ikke vil være nok.

Samtidig kollapser kronen mot andre valutaer. Denne tilstanden gjør at Norges Bank kutter rentene til det laveste de har vært i sentralbankens 200 år lange historie. Renten er totalt senket til med 1,25% på en uke (til rekordlave 0,25%). Og det er ikke utelukket at den kan bli negativ i Norge også. De fleste bankene har allerede fulgt etter med en første rentenedgang på boliglånet. Men hvorfor senker de ikke rentene like mye som Norges Bank? Tom Staavi i Finans Norge skriver godt om hvorfor det ikke er så lett å sette utlånsrentene.

Hallgeir Kvadsheim skjønner at bankene trenger tid på å sette nye boliglånsrenter, men kritiserer bankene for å være for trege med å implementere nye renter når de endelig har bestemt seg. De gjemmer seg bak en unnskyldning om at de har 2 måneders varsel på å sette ned innskuddsrenten. Et hederlig unntak her var Bulder Bank fra Sparebanken Vest (Disclaimer: vi har bidratt som designere i prosjektet), som avventet å sette ned boliglånsrenten, men som til gjengjeld setter ned renten etter én uke for eksisterende kunder. Vi snakker da nærmere 1 måned før konkurrentene. I andre banker kan du evt. snike i køen ved å refinansiere lånet ditt.

For å unngå unødvendig smitte har også grensen for kontaktløs betaling uten PIN økt fra 400 til 500 kr. Dette vil gjelde 9/10 av alle betalinger i Norge. På løsninger med autentisering på enhet (Hei Google Pay og Apple Pay 👋) slipper du riktignok helt unna beløpsgrensen på kontaktløs betaling. Et godt tips for å unngå virusrisiko der.

Forsikring mot Pandemi?

Flere livsforsikringsselskap merket tidlig kanselleringer av reiser etc. på grunn av Korona. Når jobben din er å kalkulere risiko og konsekvenser kommer nok ikke en pandemi helt overraskende. Men at alle flyselskap settes på bakken, hauger av butikker stenges, kronekursen krasjer og folk holder seg hjemme har nok vært mer overraskende. Spørsmålet er hva som vil skje fromover når flere dør som følge av Korona og børsene fortsetter som de har gjort de siste ukene. 11:FS er ganske sikre på at flere forsikringsselskaper kommer til å måtte si takk for seg i løpet av denne krisen. Kanskje de hadde trengt en forsikring mot pandemier? (It’s a thing). På den positive siden har visstnok salg av online forsikringer i Kina økt med 10% hittil i år.

Blockchain

Som en naturlig segway fra Korona har Elatos laget et ID-system for å bevise at du ikke har fått Koronaviruset. Selvfølgelig på blockchain. Hvorfor ikke? 🤷‍♂️

Bank of England undersøker også muligheter for å bruke Blockchain i en digital valuta. De er mer nøkterne til om Distributed Ledger Technology (DLT), som Blockchain, har noen åpenbart bedre fordeler enn en mer konvensjonell, sentralisert løsning. My guess: mest sannsynlig ikke.

Travelt hos Revolut

Noen som ikke virker veldig påvirket av Korona-krisen er Revolut. De har denne uken blant annet lansert ny profil. Ikke noen drastiske endringer der i gården, men en litt mer raffinert og moden profil som de kaller det selv. Samtidig har de også lansert Revolut Junior for de mellom 7–17. Dette er en app og kortløsning som er knyttet opp mot foreldrene sin konto slik at barn skal få økt pengekunnskap. Kanskje en faktisk grunn for noen til å oppgradere til Revolut Premium eller Metal? Bankene i Norge sier (som tidligere?) «velkommen etter» hvor løsninger som MinibankSpink og Lommepenger har eksistert lenge.

Kreative kurver

Desperate tider skaper også kreative idéer: Den siste fra restaurantbransjen er matobligasjoner. Du kjøper en obligasjon fra en restaurant mot en rabatt som du kan veksle inn etter en viss periode mot en større sum. Et eksempel på dette kan være at du kjøper en obligasjon fra favoritt-burgersjappen din på 750,- som du kan veksle inn for burgere til 1 000,- etter 3 måneder. En smart løsning for å tilby likviditet i en bransje i krise.

Apropos kurver: når kommer vi til bunnen på av kurven i markedet? Det er det ingen som vet, men da hjelper det å se på denne tabellen for hvor raskt markedet har kommet seg igjen etter kraftige nedturer. På hjemlige trakter har Kron lansert en feature som gjemmer hvordan sparingen din har gått siden sist. Smart UX-grep for folk som blir stresset over investeringene sine i turbulente tider.

Mandagslesing

Vi leser og lager mye grafer for tiden. Både med tanke på Korona, kronekursen og børsfall. Da kan denne artikkelen om hvorfor du av og til må bryte reglene i datavisualisering være passende lektyre.

Marius Hauken

Partner i Stacc X

Stacc hjelper finansselskaper med:

  • Stacc X: Konsulenter med domeneekspertise innen fintech. Både for ditt eksisterende team og for konkrete prosjekter.

  • Stacc Core: Et fleksibelt kjernesystem

  • Stacc Flow: En prosessplattform

  • Stacc Insight: Rådgivingsplattform for bankrådgivere (PM + BM)