• This week in fintech
  • Posts
  • Uke 13: Hvordan påvirker Korona banker og startups, og hva har det å si for pensjonssparingen til folk?

Uke 13: Hvordan påvirker Korona banker og startups, og hva har det å si for pensjonssparingen til folk?

Hvordan påvirker Korona banker og startups? ● Square har fått banklisens. ● Du kan nå spare pensjonen din i Bitcoin i 🇺🇸 ● Er utbytter og tilbakekjøp av aksjer nå egentlig så dumt? ● Hvordan forklarer mødre hva Fintech er?

This is a multi-disciplinary problem. It’s part biology, part statistics, part politics, part sociology, part psychology, etc. No single person has all the answers.

Morgan Housel om Korona

Det har vært en helt annen hverdag i flere uker nå. Det har fått store konsekvenser for alle bransjer — også for finans. Styringsrenten har blitt senket flere ganger, boliglånsforskriften er blitt myket opp og staten skal dele ut milliarder til selskaper som trenger det.

Vi skrev for en måned siden om Eivind Berg som så Korona-viruset komme og timet markedet perfekt. Han så derimot ikke muligheten for at han selv ble permittert som en konsekvens av dette. Denne uken skriver han om når han tenker å gå inn igjen i markedet. Klarer han å time like perfekt denne gang?

Startups

Noen av de som merker situasjonen spesielt godt er startups og selvstendig næringsdrivende som ikke har særlig med reserver liggende. Staten har kommet med flere tiltak for disse, blant annet 2,5 milliarder i tilskudd til unge vekstbedrifter. Spørsmålet er om dette er nok?

I Storbritannia har de lansert en garantiordning hvor heltidsansatte får 80% av snittinntekten de har hatt de siste tre årene. Uheldigvis gjelder ikke dette selvstendig næringsdrivende. Dette gjorde at 11:FS, Fronted og Credit Kudos på 48t lagde en Proof of Concept, CovidCredit, for at selvstendig næringsdrivende skal kunne bevise tap av inntekt. Smart bruk av fintech og engasjerte utviklere!

Hva vil en fortsatt økonomisk nedgang bety for startups? Kan vi risikere å miste en generasjon med entrepenører? Vil flere nå ta den sikre veien og heller jobbe for store selskaper med god og sikker lønn? Dette er absolutt en mulighet, men historisk sett har mange store selskaper blitt opprettet rett etter større kriser også. 🤔

Folk virker i hvertfall bevisst på at det er vanskelig for flere selskaper nå, og Spleis har den siste perioden hatt en seksdobling av volumet sitt. På den annen side kjemper selskaper som Dealflow og Folkeinvest for å holde hjulene i gang. Når donasjoner øker og investeringer synker er det grunn til bekymring for startups — spesielt siden beløpsstørrelsene her er veldig forskjellig.

Tilbakekjøp og utbytte

I USA har det vært masse diskusjoner rundt selskaper som har kjøpt tilbake aksjer og nå ønsker statlig støtte fordi de ikke har nok likviditet. Flere politikere har ytret et ønske om å forby tilbakekjøp av aksjer (En kort forklaring om hvordan tilbakekjøp fungerer her). Samtidig er det kanskje det siste økonomientrenger nå at selskaper sitter på store hauger med penger fremfor at pengene kommer tilbake i markedet og blir investert?

Hjemme i Norge har derimot finanstilsynet foreslått en forskrift som forbyr banker og forsikringselskaper å betale ut utbytte for 2019 inntil videre på grunn av koronasituasjonen og den finansielle situasjonen. Finansminister Jan Tore Sanner var riktignok tidlig ute og stoppet forslaget:

En forskriftsendring som forbyr utbytte, er en svært streng inngripen overfor både banker og forsikringsselskaper og vil ramme alle likt. Det vil også gå ut over små sparebanker, og det vil medføre at gaver til lag og foreninger ikke kunne gis nå.

Sparebanken Vest var en av de som ble kritisert for å dele ut utbytte og samtidig være sene med rentekutt. Ser man kun på overskriften virker det kynisk, men graver man litt mer i tallene viser det seg at kundene får ta del i dette utbyttet med penger direkte utbetalt på konto og lag og foreninger i nærområdet vil bli støttet med 89 millioner. Kanskje ikke utbytte er så dumt for at økonomien tross alt? Konsernsjef i Sparebanen Vest, Jan Erik Kjerpeseth, deler ti refleksjoner fra en krevende uke.

Tjene penger på å gi vekk Korona-vaksine?

VC-investoren Naval Ravikant kom med en hypotese på hvordan du kunne tjent penger på å gi vekk en vaksine mot Korona og tjent penger:

1) Invent a vaccine or successful therapy for the coronavirus.

2) Buy call options on the stock market.

3) Announce the breakthrough, and give it away for free.

Matt Levine i Bloomberg drar det enda lengre og filosoferer om indeksfond kan påvirke prisen på en evt Koronavaksine til å bli gratis fordi insentivet til indeksfond er å øke profitten til alle selskapene i porteføljen og ikke bare ett. BlackRock har allerede gjort dette med tanke på ESG i sine indeksfond. Verdensøkonomien totalt sett (og dermed indeksfond) har jo godt av at jorden er beboelig.

Koronagenerasjonen?

Hva betyr den økonomiske nedgangen vi har sett de siste ukene for fremtidige satsninger innen bank og fintechs? Når folk som aldri før har snakket om aksjer får med seg den dramatiske nedgangen og massive permitteringer er nok dette arr som kommer til å sitte lenge. De som opplevde de harde tredveårene satt betydelig mindre i aksjer enn senere generasjoner (mindre enn halvparten av senere generasjoner). Det er nok stor sannsynlighet for at vi vil se dette igjen og at produkter som IPS og ASK blir vanskeligere å promotere i en lengre periode. Dette til tross for at aksjer etter all sannsynlighet vil være på «tilbud» fremover.

Dette vil nok kreve mye av oss som bransje fremover å kommunisere sammenhengen mellom risiko og tid slik at vi ikke ender opp med en generasjon av minstepensjonister pga for konservativ sparing. Sånn sett kommer lanseringen av EPK neste år på et dårlig tidspunkt — med en kraftig børsnedgang friskt i minne når folk skal velge pensjonsportefølje.

Samtidig på den andre siden av Atlanterhavet - og for de med mage for høy risiko kan du nå spare pensjonen din i kryptovaluta via Coinbase.

Korona-frie nyheter fra over dammen

I forrige uke lanserte Revolut løsningen sin i USA.Den største nyheten for vår del var egentlig at de ikke allerede var i USA 🙈.

Et annet selskap vi følger nøye med på er Square, som er kjent for kortleserløsingen sin som gjør at småforhandlere kan ta i mot kortbetalinger via mobilen sin. De fikk nylig sin første godkjennelse for å kunne få banklisens rettet mot bedriftsmarkedet. Over det siste tiåret har Square utvidet porteføljen med SMB-lån, lønnsløsinger, fakturering og analyse. Et naturlig steg videre for dem er dermed banklisens og mulighet for innkudd. Endelig noen gode nyheter for Square sin kjendis-CEO, Jack Dorsey, som den siste tiden har fått mye negativ presse for sine planer om å flytte til Afrika. Kanskje ikke så rart når han er CEO i to børsnoterte selskaper (Square og Twitter)?

Litt underholdning mot slutten

Hva skal du gjøre som bankansatt når det er vanligere at kunder kommer inn med masker? Det amerikanske tilsynsorganet for banker (FDIC) har svart på diverse spørsmål relatert til Korona. Svaret gjør riktignok ingen klokere:

The FDIC encourages financial institutions to provide appropriate training to staff and to take appropriate measures to maintain the security of their staff as well as their customer.

Til slutt en artig liten påminnelse om at fintech-verdenen er fjern for folk flest. 11:FS-teamet spør mødrene sine om de kan forklare hva de gjør på jobb. 

Marius Hauken

Partner i Stacc X

Stacc hjelper finansselskaper med:

Stacc X: Konsulenter med domeneekspertise innen fintech. Både for ditt eksisterende team og for konkrete prosjekter.

Stacc Core: Et fleksibelt kjernesystem

Stacc Flow: En prosessplattform

Stacc Insight: Rådgivingsplattform for bankrådgivere (PM + BM)