View profile

Uke 18: 📈 En for optimistisk uke?

Revue
 
Denne uken: 📊Hva skjer med markedet? 🏎 Pause og full gass for norske fintechs ⛓ Det satses på krypto
 

This week in fintech

May 4 · Issue #11 · View online
A weekly summary of the latest news in our world of finance, design, and technology.

Denne uken: 📊Hva skjer med markedet? 🏎 Pause og full gass for norske fintechs ⛓ Det satses på krypto 🖼 Kunst som investering = zombie wallworks? 💥 Tatt prestasjonskultur for langt? 🎮 Økonomi i spill 😧 Ukens (mest forvirrende) graf 🛢Kan du kjøpe et fysisk fat råolje?

📈 For optimistiske børser?
Jeg tror synet på den globale økonomiske opphentingen som nå er på gang, er for optimistisk. Se på S&P 500, som allerede har hentet inn tapene fra mars. Jane Foley i Rabobank International
Mange stiller seg spørsmål med hva som skjer med markedet for tiden. Prisen på S&P 500 er nå på samme pris som i februar 2019 til tross for rekordhøy arbeidsledighetstall i USA og ingen klar vei til gjenåpning av samfunnet. Hvorfor er det slik? Calvin French-Owen har sammenlignet aksjefordelingen i dag mot februar 2019 og har blant annet funnet ut at det stort sett er fordelingen av pengene som har endret seg: Mange sektorer, og de fleste selskaper, har gått drastisk ned, men mer av pengene har blitt flyttet over til bedrifter som opererer online.
🏎 Pause og full gass
Spareappen Kron og brukerne deres har også merket markedssvingningene den siste tiden. De lanserte nylig en pauseknapp i appen da aktiviteten skjøt i været. Ca 20% har tatt i bruk denne muligheten for å slippe å se egen utvikling i to uker og ha is i magen.
Noen som derimot ikke tar det med ro er fintech-startupen ZTL Payment Solution som nettopp har fått konsesjon fra Finanstilsynet. De skal tilby mer kostnadseffektive og sømløse betalingstjenester for SMB-markedet. Tjenesten vil være tilgjengelig direkte i regnskapssystemer og fungerer uten å måtte bytte bank. Vi i Stacc har bidratt med plattformen bak som bank og ERP-integrasjoner, valutavekslingstjenester, kundereskontro m.m.
⛓ Det satses på krypto
Venture-selskapet Andreessen Horowitz annonserer at de starter opp et fond på 5,3 milliarder kroner som utelukkende skal investere i krypto -nettverk og -selskaper. De er ikke akkurat ukjent med investeringer innen krypto med investeringer i både Coinbase, Libra m.m. De har i den anledning også publisert et utvalg av ressurser for de som vil lære mer om kryptovaluta og blockchain.
🖼 Kunst som investering = zombie wallworks?
Vi har i tidligere nyhetsbrev omtalt alternative investeringsmuligheter som at du kan investere i deler av en Air Jordan eller deler av et kunstverk. Nå har MSCHF, et kunst/satire/branding-studio fra Brooklyn, laget en kommentar på denne trenden. De har kjøpt et av Damien Hirst sine kjente Dot-print for ~300 000 kroner, delt det opp og selger hver prikk for ~ 5 000 kroner.
Maybe we don’t need more zombie wallworks, we just need to distribute the ones we’ve got!
Det orginale kunstverket som nå bare består av et papir med 88 hull og Damien Hirst sin signatur er nå ute til auksjon. Siste bud er på 2,2 millioner kroner! 🚀
💥 Tatt prestasjonskultur for langt?
Neobanken Revolut har mistet 8 toppledere siden mars. En veldig prestasjonsfokusert kultur skal visst være mye av årsaken, og ikke lønnskuttene de annonserte i forrige uke. En undersøkelse Wired gjorde av 147 tidligere ansatte viste at over halvparten ikke jobbet i selskapet lengre enn et halv år. Kanskje ikke så overraskende når et av stegene i intervjuprosessen har vært å rekruttere 200 nye brukere på én uke? Et spørsmål er jo også hvor mange reelle brukere Revolut faktisk har om dette har vært vanlig praksis. 🧐
🎮 Økonomi i spill
Som følge av Korona har de fleste profesjonelle sporter også blitt satt på pause. Dette skaper trøbbel for gamblere som nå har ekstra god tid til å satse på ting. Interessen for å gamble på været, ping-pong og e-sport har plutselig skutt i været. Dette kan også være e-sport sitt gyldne øyeblikk til å komme ut av skyggen. Venture Capital investoren Matthew Ball skriver godt om hvorfor e-sport-markedet ikke har vokst mer hittil og hvilke utfordringer markedet har fremover.
And at the end of the day it’s very difficult to create enterprise value in an ecosystem where a single party — which is also a highly successful, scaled and for-profit company — controls all the value levers and sees your business (esports) as a marketing event rather than a profit generator.
Matthew Ball
😧 Ukens (mest forvirrende) graf
Første gang jeg så denne grafen trodde jeg det var satire på alle Korona-grafene, men det skal visstnok være en nyttig måte å vise endringer over tid. Når den bøyer av mot høyre øker antall dødsfall per døgn, mens når de kurver til venstre synker de. Sløyfer indikerer at trenden endrer seg, altså at de går fra å øke til å falle til å øke igjen. Kilde
🛢 Mandagslesing: Kan du kjøpe et fysisk fat råolje?
Vi skrev i forrige uke om råolje som du i en periode fikk penger for å ta i mot. Men hvordan kan du som privatperson få tak i et fat med olje? Bloomberg-journalisten Tracy Alloway skriver morsomt om den gangen hun prøvde å kjøpe et fysisk fat råolje:
All was not lost, however. If a barrel of crude oil would kill me, a small amount would certainly make me stronger, I suggested (inanely) to the broker. It was at this point, I believe, that the broker gave up.
❤️ Likte du ukens nyhetsbrev?
Gjerne videresend det til andre som kan være interessert! Det går an å melde seg på her: http://nyhetsbrev.stacc.com/
Marius Hauken, Partner Stacc X
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue
Thormøhlensgate 53C, 5006 Bergen