View profile

Uke 16: Uken for pengestøtte

Revue
 
● Økonomisk oppgang og nedgang ● Pengestøtte for bedrifter ● Pengestøtte for privatpersoner ● Faceboo
 

This week in fintech

April 20 · Issue #9 · View online
A weekly summary of the latest news in our world of finance, design, and technology.

● Økonomisk oppgang og nedgang ● Pengestøtte for bedrifter ● Pengestøtte for privatpersoner ● Facebook med nyheter om sin digitale valuta ● Tradisjonell og utradisjonell sparing ● Ting skjer i Fintech ● Hvordan fungerer egentlig statsgjeld? ● Ukens interaksjon

Økonomisk nedgang og oppgang
Mange piler peker nedover for tiden. Influensere er naturlig nok noen av de første som merker dette. Ironisk nok skjer dette i en periode de når ut til flere enn noensinne. Dagligvarebransjen på sin side melder om eksplosiv vekst. De rapporterer en kvartalsvekst på 7,2%, visstnok på grunn av mye hamstring av mat. Samtidig må vi huske på at flere nå er hjemme og dermed har flere måltider hjemme. 🤔
Flere forventer en kraftig økonomisk oppgang når ting etterhvert kommer tilbake til «normalen». Men spørsmålet er også: hva er den nye normalen? Benedict Evans skriver godt om hvilke nye vaner vi opparbeider oss for tiden og om de vil vedvare også etter at det verste er tilbakelagt.
Pengestøtte for bedrifter
Bedrifter i Norge som er hardest rammet av omsetningsfall kan nå søke om pengestøtte. Ordningen minner visst om en tradisjonell selvangivelse og er tilgjengelig på kompensasjonsordning.no. Det er DNB og Finans Norge-eide Bits som har utviklet løsningen i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og Skatteetaten. Opplysninger om hvilke bedrifter som får tilskudd og hvor mye penger de får, vil bli tilgjengelig for alle i søkbart format.
I tillegg til denne kompensasjonsordningen er det en liten jungel av støtteordninger for norske bedrifter i denne situasjonen. Det er er såpass vanskelig å få oversikt at vi i Stacc sammen med Shifter har lansert en guide til å hjelpe bedrifter med å finne ut hvilke støtteordninger som passer. (Du må ha abonnement hos Shifter for å teste løsningen. Det er gratis i 30 dager om du er nysgjerrig.)
Storebrand tar også grep for å hjelpe sine små og mellomstore bedrifter. De lanserer partnerskap med fintechselskapet Aprila Bank (En kunde av oss i Stacc) for å gi bedre likviditet til bedriftene sine ved hjelp av kassakreditt. Tjenesten skal gradvis rulles ut til SMB-kunder gjennom Storebrand sin bedriftsportal.
Pengestøtte for privatpersoner
I USA er det også vedtatt at privatpersoner skal få ~ 12 000 kr i støtte fra staten i forbindelse med koronakrisen. Vi omtalte i forrige uke neobanken Chime som tok stor risiko for å få disse pengene raskt ut til kundene sine. Nå viser det seg at at disse pengene ikke nødvendigvis vil komme ut til alle som trenger dem til å overleve i den drastiske økningen av arbeidsløse. Banker har nemlig fått lov til å ta kontroll over utbetalingen og bruke den til å betale ned utestående gjeld. Her blir det spennende å se fremover hvilke banker som tenker på brukerne sine og hvilke som først og fremst tenker på egen bunnlinje på kort sikt. 🔮
Facebook sin digitale valuta - Libra
I fjor lanserte Facebook med brask og bram Libra, en ny global pengeenhet, bygget på en samling av nasjonale valutaer og rentepapirer. Med seg på laget hadde de Mastercard, Ebay, Paypal, Visa m.fl. Gjennom det siste året har de fleste selskapene trukket seg fra samarbeidet, mye pga regulatoriske utfordringer. Libra her derfor nå endret strategi til å heller ha flere såkalte stable-coins fremfor én global valuta. Disse digitale utgavene av de mest populære valutaene vil være støttet av det samme antall i innskudd i en bank. Dermed vil du snart kunne betale med f.eks 1 Libra dollar som tilsvarer 1 US Dollar. Dette innebærer at Facebook og Libra ikke lenger driver pengepolitikk, men kun digitaliserer allerede eksisterende penger og dermed strengt tatt bare konkurrerer med andre pengeoverføringstjenester som Venmo, Transferwise og Vipps her på hjemmebane. Interessant nok lanserte Santander sin satsning på internasjonale betalinger, PagoFX i forrige uke.
Apropos digitale valutaer: I forrige uke dukket det opp et skjermbilde som viser en online lommebok som ble brukt til å teste sentralbanken i Kina sin digital valuta (CBDC). Det er også kommet nyheter om at testingen av valutaen er klar, og at det nå bare gjenstår en endring i lovgivning for å ta den i bruk.
Tradisjonell og utradisjonell sparing
For en del uker siden snakket vi om alternative investeringsmuligheter som at du kunne investere i for eksempel en del av en Nike Air Jordan. Velstående personer har lenge investert i alternative eiendeler, og da spesielt kunst, som en del av porteføljen sin. Nylig har det også åpnet seg markedsplasser for dette som gjør at du nå kan investere i deler av et Picasso eller Monet-maleri. De rapporterer om imponerende ~8,9% i årlig avkastning siden år 2 000, og liten korrelasjon med markedet ellers.
Ting skjer
Hvordan fungerer egentlig statsgjeld?
I Norge er vi heldig som har oljefondet å ty til for å finansiere de ekstra støtteordningene vi trenger i disse dager. Men hvordan finansierer f.eks. USA sin støtte når de allerede har milliarder av dollar i statsgjeld? Morgan Housel går her nærmere inn på hvordan statsgjeld fungerer:
Countries (and to some extent companies) are different. They have indefinite lives. So they can remain indebted indefinitely, even with rising debt…
Ukens interaksjon
Augmented Credit Card
Likte du ukens nyhetsbrev?
Del det gjerne med andre som vil sette pris på å få dette i innboksen sin ukentlig. Du kan også svare direkte på denne mailen om du har noen tilbakemeldinger!
Marius Hauken
Partner Stacc X
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue
Thormøhlensgate 53C, 5006 Bergen